Akıllı Kol Saatleri 2014

Pebble’ ın başlattığı akıllı saat yarışına Apple ve Google’ da girmek istiyor. Bileğiniz yeni bir akıllı cihaza hazır mı?



Akıllı Kol Saatleri 2014


Bileğinize taktığımız minik cihazlar uzun süredir saati göstermekten daha fazla iş yapabiliyor ama artık kol saatlerinde de bir sonraki aşamaya geçme vakti geldi. Sıra bileğimize taktığımız minik bilgisayarlarda.


Akıllı kol saati kavramına bilimkurgu filmlerinden aşinayız ama üreticiler artık dokunmatik ekran, Bluetooth bağlantısı uygulama desteği gibi özellikleri gerçek hayatta kullanabileceğimiz cihazlara yerleştirmeyi başardılar. Piyasada şimdiden çeşitli modeller var ve bu yıl içinde 1.2 milyon akıllı saat satılacağı tahmin ediliyor.


apple akilli saat6 268x300 Akıllı Kol Saatleri 2014


Akıllı saatlerin akıllı telefonlara alternatif olduklarını düşünmeyin çünkü henüz o kadar donanımı kol saattine sığdırma becerisi gösterilemededi. Akıllı saatler genelde telefonunuzla birlikte çalışıyor. Örneğin bu saatlerin en ünlüsü olan ve Kickstarter’ da bomba etkisi yaratarak fonlanan Pebble (getpebble.com), Android telefonlara ve iPhone’ a Blutooth yoluyla bağlanarak çalışıyor. Ana fikir telefonunuzu çantanızdan çeşitli bildirimleri ve bilgileri bileğinizden görebilmek.


Bu aşamada telefonunuz akıllı saatinizi yönetiyor diyebiliriz. Bir çağrı, e-posta, kısa  mesaj veya bildirim aldığınızda bunu saatinize gönderen cihaz telefonunuz oluyor. örneğin Pebble bir bildirim aldığınızda sessizce titriyor, bildirimi geçmek için bileğinizi sallamanız yeterli oluyor.


Akıllı saatler sıradan kol saatlerine benziyorlar ama tahmin edeceğiniz üzere “kadran kısımları biraz büyük. Pebble’ da 1,6 inç genişliğinde siyah beyaz e-mürekkepli ekran kullanılmış. Menüler saatin yanında düğmelerle kontrol ediliyor. Piyasada renkli ve dokunmatik ekranlı farklı modeller de mevcut.


Akıllı saatlerin önemli özelliklerinden biride tıpkı akıllı telefonlar gibi uygulamalar içermeleri. Örneğin Pebble‘ ın GPS bisiklet müzik kısa mesaj ve golf uygulamaları var. Bellenim güncellemeleriyle yeni uygulamalar gelmeye devam ediyor. Bu uygulamaların genel sorunu, Bluetooth ile akıllı telefonunuza bağlı olmadıklarında nadiren çalışmaları. Mesela Sony SmartWatch 2 yüzlerce Android uygulamasını destekliyor ama telefonunuza bağlı değilse 10 liralık kol saattinden farksız oluyor.


Daha pahalı bazı modeller telefonunuzdan bağımsız olarak çalışıyor. Örneğin Motorola Motoactv‘ de müzik çalar, filtness araçları, GPS, android desteği ve Wi-Fi ağlara bağlanma olanağı var. Başka bir pahalı model olanı I’m Watch ise kendi işletim sistemine ve tamamen bağımsız çalışan uygulamalara sahip ama yazılım indirmek ve bildirim almak için telefonunuza bağlanması gerekiyor. 6. nesil iPod nano’ yu uygun bir kayışa takarak akıllı saat olarak kullananları da görmüşsünüzdür. Ne de olsa boyutu küçük ve müzik çalar radyo, saat gibi işe yarar uygulamaları var.


Peki modeller çeşitlenmeye başlamışken bir akıllı saat sahibi olmanın vakti geldimi acaba?  Bu akıllı saatlerin şimdilik çok da akıllı olmadıkları telefonunuzun bir uzantısı olarak çalışacaklarını kabulleniyorsak Pebble ve SmartWatch 2′ nin iyi bir tercih  olduğunu söyleyebiliriz. Böylece elinizi sürekli cebinize veya çantanıza daldırmadan müziklerinize belki haritaya, kısa mesajlarınıza ve cevapsız aramalara erişme imkansız olacak. Ama telefon görüşmeleri de yapıp mesaj yazabileceğiniz bir saat arayışınızdaysanız biraz daha beklemeniz gerekiyor.


Kuşkusuz ki akıllı saat üzerinden telefon görüşmeleri yaptırabilmek tüm üreticilerin hayali. Hem Apple hem de Google’ in akıllı saatler üzerinde çalıştığını biliyoruz ve ama ilk modellerde bu özelliğin olacağını sanıyoruz Teknoloji devlerinden gelecek akıllı saatler muhtemelen bu cihazları daha fazla bilekte görmemizi sağlayacak.



Akıllı Kol Saatleri 2014

0 yorum:

Copyright © 2013 iYiblogcu | Internet, Bilgisayar ve Teknoloji | Windows 7, Windows 7 Kurulum and Blogger Templates - Anime OST.