Bulut Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İnternetin iletişim ağıyla ilgili sorularınızı yanıtlıyoruz.


BULUT NEDİR?


bulut Bulut Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Bulut birçok şekilde açıklanabilir ama genel anlamıyla, internet üzerinde iş yapan bilgisayarlara verilen bir isimdir. Bu terim, adını, bilişim uzmanlarının şirket dışındaki programlama işlerinin aşamalarını göstermesi için eski organizasyon şemalarına çizdikleri bulut resminden alır. “Bulut” kavramının kendisi de tıpkı gökyüzündeki bulutlar gibi belirsiz (yuvarlak) hatlara sahiptir: Bulut, dosyalarınızı koyacağınız bir yer olabildiği gibi, işlerinizi hallettiğiniz bir alan da olabilir. Ancak hangi tanım üzerinde karar kılarsanız kılın, bulut, internete bağlı güçlü bilgisayarların üstün yeteneklerinin kullanılması anlamına gelir.


NASIL ÇALIŞIR?


159 for madhu 560x219 Bulut Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Yine oldukça geniş bir yanıt söz konusu. “Bulut bilişim”e örnek olarak Amazon’un Elastic Computing Cloud platformunu ele alalım. Sistem neredeyse sınırsız güce sahip bir bilgisayar işlevi görür ve bir tür elektrik şebekesine benzer. EC2 sisteminde çalışan bir hizmet, hesaplama gücünün küçük bir kısmını kullanabileceği gibi, talep edilirse otomatik olarak hesaplama gücünü genişletir ve büyük miktarlarda işlem yapabilir. Kullanıcıya tek bir bilgisayar gibi görünse de bu yük, internet üzerinde birbiriyle bağlantılı birçok sunucuya dağıtılır. Bulut depolama da aynı prensibi dosyalar üzerinde uyguluyor: Belli bir sınır dâhilinde önemli verilerinizi internette saklamak için istediğiniz kadar büyük veya küçük bir alan kullanabilirsiniz. Böylece internet bağlantısı olan her yerden bu dosyalarınızı erişim sağlayabilirsiniz.


BULUTLA NELER YAPABİLİRİM?


google drive 560x187 Bulut Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Öncelikle dosyalarınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz. Günümüzde dosyalarınızı online depolama alanına yükleyebileceğiniz ve bu dosyalara ihtiyaç duyana kadar onlara göz kulak olabilecek birçok farklı hizmet mevcut. Verileriniz internete girdiği andan itibaren otomatik olarak şifrelendiği için meraklı gözlere karşı da korumalı oluyor, iş yerinizdekiler isteseler bile dosyalarınızı karıştıramıyor. Farklı şirketlerin benzer hizmetleri mevcut. Google hesabınız varsa http://drive.google.com adresine giderek Google Drive’ı, Windows ID’niz varsa http://skydrive.live.com adresinden SkyDrive’ı deneyebilirsiniz.


BULUTU GELENEKSEL AĞ DEPOLAMA GİBİ KULLANABİLİR MİYİM?


dropbox 560x329 Bulut Hakkında Bilmeniz Gerekenler


PCnet editörleri olarak çoğumuz DropBox (www.dropbox.com) adlı çok kullanışlı bir araçtan yararlanıyoruz. Bahsettiklerimize benzer bir bulut depolama ilkesiyle çalışıyor ama bilgisayarınızdaki bir klasörü, internet üzerindeki bir depolama alanıyla eşitlemek için ek bir Windows uygulaması kullanıyor. Birden fazla bilgisayarı aynı Dropbox hesabına bağladığınızda, klasörlerde yapılan herhangi bir değişiklik otomatik olarak diğer bilgisayarlara aktarılacaktır. Dahası, son 30 gün içinde değişiklik yaptığınız dosyalarınızın eski sürümlerine de Dropbox klasöründen ulaşabilirsiniz. Örneğin, bir dosyayı başkalarıyla ortak kullandığınızda veya üzerinde çalıştığınız bir dosyaya hatalı bir giriş yapıp dosyayı o hâliyle kaydettiğinizde, birkaç tıkla dosyanın eski hâline geri dönebilirsiniz. Microsoft’un SkyDrive hizmeti de benzer bir Windows eklentisine sahip ve 7 GB ücretsiz alan veriyor


OTOMATİK OLARAK BULUTA YEDEKLEYEBİLİR MİYİM?


carbonite 560x268 Bulut Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Evet, bu mümkün. Öncelikle bilgisayarınıza bir program indirmeniz ve takdir edersiniz ki büyük bir depolama alanı için biraz ödeme yapmanız gerekiyor. Otomatik online yedekleme hizmeti veren birçok şirket var. Bizim beğendiklerimizden biri Carbonite (www.carbonite.com). 15 günlük ücretsiz deneme sürümünden memnun kalırsanız yılda 59 $ karşılığında sınırsız depolama alanına sahip olabilir, otomatik yedekleme için bilgisayarınızdaki klasörleri seçebilirsiniz. iPhone’unuz varsa, bulut yedeğinizdeki dosyalara iPhone üzerinden bile ulaşabilirsiniz.


YA İPHONE’UM YOKSA?


crashplan 560x316 Bulut Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Farklı mobil platformları destekleyen başka yedekleme hizmetleri de var. CrashPlan (www.crashplan.com) bunlardan biri. Üst düzey güvenlik sağlayarak yerel, ortam dışı ve online yedekleme çözümleriyle birlikte tüm telefonlarda çalışabilen çeşitli uygulamalar sunuyor. Tamamen bulut odaklı olmasa da felsefi olarak aykırı değil: Çoğu zaman “bulut” dediğimiz şey, aslında daha büyük bir resmin yalnızca internet bileşenidir.


BAŞKA NELER YAPABİLİRİM?


Bulut mertebesine erişen daha birçok program var. Fotoğraflarınızı mı düzenlemek istiyorsunuz? www.photoshop.com adresine girip Adobe’nin ücretsiz hizmetine kaydolun. Photoshop Express uygulamasıyla birlikte 2 GB fotoğraf depolama alanını ücretsiz edineceksiniz. Videolarınızı mı kurgulamak istiyorsunuz? Ham görüntülerinizi www.youtube.com/ editor adresine yükleyin ve videonuzu istediğiniz gibi montajlayın. Burada tamamını listeleyemeyeceğimiz kadar bulut servisi var. Üstelik ardı arkası kesilmeyecek gibi duruyor.


SIRADA NE VAR?


Sırada Windows 8 var. Windows 8, bulut bilişimi bir adım daha öteye taşıyor ve Windows 8 kullanıcı hesabınız Microsoft hesabınızla eşlenerek birden fazla cihaz üzerinde ayarlarınız senkronize ediliyor. Arkadaşınızın bilgisayarında oturum açtığınızda kendi zevkinize göre bir Metro masaüstünüz olacak ve SkyDrive’da depoladığınız kişisel dosyalarınıza ulaşabileceksiniz. Windows 8 uygulamalarının büyük bölümü aynı zamanda bulutla uyumlu çalışıyor.


BULUT KULLANMAK ZORUNDA MIYIM?


Bulut gün geçtikçe gündelik yaşamımıza sızıyor, ancak istemiyorsanız tabii ki kullanmak zorunda değilsiniz. E-postalarınız için hâlâ Windows Mail kullanabilir, bilgisayarlar arası dosya transferi için USB belleklerinizi yanınızda taşıyabilirsiniz. Ancak Windows 8’deki ve Microsoft Office’in yeni sürümündeki bazı bulut özelliklerini kullanmak zorunda kalabilirsiniz.



Bulut Hakkında Bilmeniz Gerekenler

0 yorum:

Copyright © 2013 iYiblogcu | Internet, Bilgisayar ve Teknoloji | Windows 7, Windows 7 Kurulum and Blogger Templates - Anime OST.