e-Devlet Kapısı

E-Devlet Nedir : e-Devlet, vatandaşlara Devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, Devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan sistemler ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir.





E-Devlet Kapısı Nedir :   e-Devlet Kapısı, tüm kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkanı sağlayan büyük bir internet sitesidir. Kapı’nın amacı kamu hizmetlerini, vatandaşlara, işletmelere, kamu kurumlarına bilgi ve iletişim teknolojileriyle etkin ve verimli bir şekilde sunmaktır.


e-Devlet Kapısı, “Vatandaş”, “İş” ve “Devlet” olmak üzere üç ana sayfadan oluşmaktadır. Bu sayede kullanıcılar ihtiyaçları doğrultusundaki hizmetlere kolaylıkla erişebileceklerdir


Şifreyi nereden alabilirim : Şifreyi nereden alabilirim : Şifreyi, PTT Merkez Müdürlüklerinden, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numaranızın bulunduğu kimliğinizi ibraz ederek temin edebilirsiniz. Bu uygulama, sizin yerinize başka bir kişinin şifre alıp adınıza işlem yapmasının önüne geçilmesi için gerekmektedir.


Şifre ile giriş yaptıktan sonra şifrenizi değiştirmeniz istenir, bu durumda PTT’den aldığınız şifreyi girmeniz ve ardından da kendinizin belirleyeceği ve belli kriterlerden oluşan (şifre değişikliği sayfasında açıklanan) yeni şifrenizi girmeniz istenir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra yeni şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz. Şifreyle ilgili ekranda bulunan uyarıları lütfen dikkatlice okuyunuz.


Şifremi Nasıl Kullanacağım : Elektronik hizmetlere erişebilmek için TC Kimlik numaranız ve PTT’den almış olduğunuz şifre ile sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. E-İmza gerektiren hizmetleri kullanabilmek için e-İmza edinilmesi hizmete bağlı olarak ayrıca gerekebilir.


Şifremi Nasıl Değiştirebilirim: Sisteme şifre ile ilk defa giriş yapan kullanıcı, güvenlik sebebiyle, otomatik olarak “Şifre Değiştirme” sayfasına yönlendirilir. Kayıt sonrasında sisteme giriş yapmış vatandaşlar “Profil Güncelleme”sayfasında şifre değişikliği işlemini gerçekleştirebilir. Ayrıca vatandaşlar PTT Merkez Müdürlüklerinden tekrar şifre alarak şifre değiştirme işlemi gerçekleştirebilirler


Şifrenin unutulması, çalınması veya kaybedilmesi durumunda ne yapılması gerekir : Şifreyi kaybetme, unutma veya çaldırma ve benzeri durumlarda PTT Merkez Müdürlüklerine yeni bir şifre için başvurmak gerekmektedir.


Şifrenin sıfırlanması veya şifrelerin e-posta adreslerine gönderilmesi kişisel bilgilerinizin başkalarının eline geçmesini önlemek amacı ile alınan güvenlik tedbirleri ve uyguladığımız şifre politikası nedeniyle mümkün olmamaktadır.


Şifreyi neden PTT dağıtıyor : Tüm Türkiye vatandaşlarına hizmet sunması hedeflenen e-Devlet Kapısı şifrelerinin olabildiğince geniş bir vatandaş grubuna ulaştırılabilmesi ve erişimin kolay olması büyük önem taşımaktadır.


PTT Genel Müdürlüğü, yurt genelinde en yaygın dağıtım ağına sahip kurum olarak bu amaca hizmet etmektedir. Bütün vatandaşlarımıza ulaşma imkânına sahip bir kurum olarak şifre dağıtımının, aynı zamanda bir kamu kuruluşu da olan PTT tarafından yürütülmesine karar verilmiştir.


Yüz yüze kimlik doğrulama, e-Devlet Kapısında güvenli şifre uygulamalarının bir parçasını oluşturmaktadır. Güvenlik açısından kimlik doğrulamanın yüz yüze yapılması açık bir gereklilik olup sizin yerinize başka birisinin bu şifreleri almasının önüne geçilmesi için de önem arzetmektedir.


Bunun yanı sıra, ofis ve şube sistemleri ile gerekli tecrübeli personele ve yeterli iletişim altyapısına sahip olan PTT, pek çok kamu kurumuna ve özel firmaya da benzeri hizmetler sunmaktadır.


e-Devlet Kapısındaki kişisel bilgiler nasıl değiştirilir : e-Devlet Kapısı şifresi PTT’den ilk alındığında işlem masrafı olarak 1 TL tahsil edilir. Bu işlem masrafı dışında herhangi bir yıllık ücret ödenmesi söz konusu değildir.


e-Devlet Kapısındaki kişisel bilgiler nasıl değiştirilir : e-Devlet Kapısındaki, adres bilgisi olmayıp ancak Kişisel Bilgilerim kısmında yer alan ( Ev Telefonu, İş Telefonu, Cep Telefonu, e-Posta) düzeltmelerin tamamı ancak e-Devlet Kapısına kayıtlı kullanıcı hesabı ile girildiğinde yapılabilmektedir.


Giriş yaptıktan sonra “Hesabım” sayfasına tıklayarak açılan sayfadaki “Bilgileri Düzenle” alanından (adres hariç olmak üzere) istediğiniz güncellemeleri yapabilirsiniz.


E-Devlet Kapısı’nın Faydaları ; e-Devlet Kapısı kamu hizmetlerine tek bir adresten erişim imkanı sunan bir internet sitesidir. e-Devlet Kapısı, kamu kurumları tarafından sunulan elektronik hizmetlere ve bilgilendirmelere erişim sağlamaktadır.


  • Kişisel bilgilerin korunması ve kişiye özel hizmet sunulmasına imkan tanımaktadır.

  • Birden çok kurumu içeren hizmetlerde kurumlar arası bilgi paylaşımını sağlamaktadır.

  • Elektronik ortamdan sunulan kamu hizmetlerine tek bir internet sitesi üzerinden (www.turkiye.gov.tr) erişim imkanı sunmaktadır.

  • Tek kimlik doğrulaması sayesinde birçok hizmete ikinci bir kimlik doğrulamasına gerek duyulmadan erişilmektedir.

  • Elektronik hizmetler yüksek güvenlikle ( kapalı zarflarla kullanıcıya ulaştırılan şifre, elektronik imza veya mobil imza) sunulmaktadır.

  • Ödeme gerektiren hizmetler için kolaylaştırılmış bir ödeme altyapısı sunmaktadır.

    Bu imkanlar ile e-Devlet Kapısı’nın genel olarak vatandaşlara, işletmelere ve kamuya faydaları:

  • İşlemlerin ve kamu hizmetleriyle ilgili bilgilerin e-Devlet Kapısı üzerinden sunulması sayesinde bürokrasinin azaltılması,

  • İşlemleri yaparken oluşan kuyrukların önlenmesi,

  • Daha hızlı, düşük maliyetli ve 7 gün/24 saat hizmet verilebilmesi,

  • Vatandaşları Devlet kapısına değil, Devleti vatandaşlara götürülmesi,

  • Hizmet sunumunda şeffaflığın ve eşitliğin sağlanması,

  • Kurumlararası iletişimde hız ve zaman kazanılması,

  • Kamu hizmetlerinin sunumunda etkinliğin sağlanması,

  • Zamandan tasarruf edilmesi ve kâğıt israfının önlenmesi.  şeklinde özetlenebilir.

Önemli Not : E-Devlet şifresi ile ilgili sorun yaşayan arkaşlar aşağıdaki iletişim yollarını deneyin..


E-Posta bilgi@turkiye.gov.tr


Telefon160 (Sadece şifre ve http://www.turkiye.gov.tr ile ilgili konular içindir.)



e-Devlet Kapısı

0 yorum:

Copyright © 2013 iYiblogcu | Internet, Bilgisayar ve Teknoloji | Windows 7, Windows 7 Kurulum and Blogger Templates - Anime OST.